Nieuwsblog


Ons vakantiealbum 2015! Download 'em hier.

 

De dagen werden weer korter. De lucht kouder. De tenten gingen in de opslag. De luchtbedden die ons avontuur niet hebben overleefd, zijn naar het grof vuil gegaan. Wat overbleef waren de foto's en de verhalen. Er is niks leukers dan na een mooie reis, daar een mooi verslag van te maken. Dat verslag lees je hieronder. 

 

Bij het maken van ons vakantiealbum kregen wij (Joyce, Marco en Marieke) weer een warm en blij gevoel van binnen. Wat was het bijzonder. Wat hebben we veel gezien, geleerd en gedaan.

 

Hieronder kunt u ons vakantiealbum downloaden als e-book, maar u kunt het ook in de Ibooksstore gratis downloaden. Er staan interviews in met onze deelnemers en met een aantal bewoners, die we hebben ontmoet. Natuurlijk staan ook alle prachtige gedichten van onze campingdichter Tim Pardijs erin. Schrijfster Bianca Boer maakte een prachtig zandverslag. Marieke Dubbelman schreef een mooi voorwoord en Marco Redeman sluit af met een kort en krachtig essay.

Download
Vakantieboek Caming Onbestemd
vakantieboek Camping Onbestemd 2015.epub
epub Bestand 31.3 MB
meer lezen 0 Berichten

Blauwestad (slot Camping Onbestemd)

Het zit erop. Jammer genoeg. We hebben genoten met volle tuigen. Wat is Nederland toch leuk om doorheen te reizen. Afgelopen weekend was de laatste Camping Onbestemd van dit jaar. 24 uur lang waren we in en bij Blauwestad in Noord-Oost Groningen. Een bijzonder project, wat misschien niet is geworden wat men er van gehoopt had, maar toch evenzogoed prachtig heeft uitgepakt. Vinden wij dan. Groen, water, ruimte en rust. Kom er maar eens om in Nederland. Noord-oost Groningen heeft het en er is veel van.


Misschien hebben we ook veel te weinig geduld, willen we alles te snel. Huizen bouwen, steden maken. En toch. Een jaar geleden fietsen we ook door het gebied op verkenning voor onze campings. En na afgelopen weekend zagen we al verschil. Huizen worden opgeknapt. Wat we zagen, werd beaamd door de bewoners die we spraken. 'Nu het duidelijk is, wat het is geworden, geloven mensen er weer in. Ze investeren weer in hun omgeving.' Een nieuw begin.


We fietsten er lange rechte wegen met aan onze linker en rechterkant wuivend graan. We bezochten Beerta, Finsterwolde, Ganzedijk en Hongerige Wolf. Bijzondere plekken, waar we allemaal van hadden gehoord, maar waar we nooit waren geweest. Met een leeg hoofd en een volle bus reden we zondagmiddag terug naar de Randstad en we zeiden tegen elkaar. 'Hier zouden we best een paar maanden per jaar willen wonen.'

2 Berichten

Camping Onbestemd Parkstad Limburg

In het weekend van 27 en 28 juni zette Camping Onbestemd haar tenten op in Parkstad Limburg. Samen met de bewoners van de wijk Heilust vierden we het festival van de Toekomst. Als gevolg van de krimp zijn er in Heilust al vele honderden woningen gesloopt. Samen met onze campingasten bekeken we hoe dit moeilijke en pijnlijke maar ook hoopvolle proces zich voltrekt. 24 uur lang verbleven we op een plek met een bijzondere en rijke geschiedenis.  Hieronder een videoverslag van dit bijzondere weekend. Maar eerst het prachtige gedicht dat onze campingdichter Tim Pardijs op zondagochtend voordroeg tijdens het ontbijt bij de kunstenaars van WerkplaatsK.

meer lezen 2 Berichten

In Kerkrade West begint de toekomst

Ja, het was te gek bovenop de A2 en op het strand van Maasvlakte 2. Maar nu met camping 3 begint het pas eigenlijk; Ons project. Toen we onszelf met Camping Onbestemd afgelopen weken terugvonden op het dak van een snelweg en op een bedacht eiland, keken we vooral terug. Vol verwondering en bewondering naar wat we afgelopen 25 jaar met z’n allen hebben bedacht en uitgevoerd.


Vooruit kijken


Volgende week (27/28 juni) gaan we vooruit kijken. Middenin de opgave van nu. En dat is veel spannender, veel actueler, veel belangrijker en gaat ons veel meer antwoorden geven over de toekomstige ordening van Nederland.


Kerkrade West, Parkstad Limburg. Een ontmijnde regio in een uithoek van ons land, met als directe en florerende buren de grootste Technische Universiteit van Europa. In Aken. Een krimpgebied waar huizen worden opgekocht om te worden gesloopt, terwijl 7 kilometer verderop een grote campus wordt gebouwd.


Een streek met een rijke historie en een sterke identiteit waar wordt gedacht in grote nieuwe ontwikkelingen, bijvoorbeeld op het gebied van nieuwe energie, internationale samenwerking en on-Nederlands spectaculaire natuurontwikkeling. De nationale kraamkamer van kansrijk omgaan met krimp.

 

En wij mogen onze tenten opslaan midden in Kerkrade West, in het nieuwe park Heilust, waar eerst 600  huizen stonden. Wij zijn er als het nieuwe park wordt geopend en er een buurtfeest losbarst.  Waardecreatie. We gaan de identiteit in kaart brengen met gepassioneerde lokale gidsen, we bezoeken de plekken waar wordt gewerkt aan de nieuwe energie van Parkstad, van mijnen en Romeinen, via een nieuw kasteel, naar energieNul en een internationaal onderzoekspark,  we krijgen duiding van dichters en theatermakers, we gaan eten, drinken en meezingen met de bewoners van Kerkrade West, of we ze nou verstaan of niet en als we wakker worden is er yoga en ontbijt in een lege kerk en fietsen we naar de mooiste plekjes in de omgeving, waar over 10 jaar heel veel toeristen gaan komen.


Voor het Jaar van de Ruimte, voor het antwoord op Wie Maakt Nederland en voor Camping Onbestemd waren Leidsche Rijn en de Tweede Maasvlakte de prachtige opmaat naar de start van de toekomst. En die gaan we zoeken in Kerkrade West. 

En jij mag mee.


Marco Redeman

0 Berichten

Camping Onbestemd Maasvlakte 2

24 uur lang waren we op Maasvlakte 2 en wat was het een avontuur. We zijn gezandstraald, weggewaaid, omver geblazen. We hebben ons verbaasd, verwonderd. We hebben hard gewerkt, ja afgezien en met harde wind gefietst, gevaren en de tenten opgezet. Gelukkig waren er warme dekentjes, warme woorden en warme koffie. We zagen megaschepen, zeehonden en 200 kitesurfers. Er waren gedichten, er was toneel en er was de reddingsbrigade die ons sterke verhalen en hout voor ons kampvuur bracht. Er was.

 

We kunnen nog wel veel meer vertellen, maar we laten de beelden voor zich spreken. Zondagochtend werden we in ieder geval wakker in een tent op het strand. Daar hadden we het allemaal voor gedaan. Onze beloning voor een dag hard waaien op zaterdag: de zee was spiegelglad, de wind was geluwd tot een zacht zeebriesje en toen we met yoga met de ogen dicht een laatste meditatie deden, voelden we ineens de zon op onze kruinen. Het was al met al onvergetelijk.


meer lezen 0 Berichten