BODEMDALING UTRECHT-WEST

 

Woerden-Kamerik-Vinkenveen is veen-weide gebied, zgn. slappe bodem.

Er wordt al 1000 jaar tegen de klippen op landbouw bedreven; eerst akkerbouw, later intensieve melkveehouderij (grasteelt) maar de prijs is hoog....doordat het grondwater kunstmatig laag wordt gehouden ten behoeve van de landbouw zakt de bodem en klinkt hij in.

 

Verder lezen over het onderwerp?

Het lijkt een helder verhaal, met een helder probleemstelling. De bodem daalt en dat moet stoppen, of in elk geval minder hard gaan dalen. Maar voor wie is bodemdaling nou eigenlijk een probleem? En wie kan het stoppen en hoe? En wie moet de kosten voor de transitie dragen? En is het wel eerlijk om alle verantwoordelijkheid voor veranderingen bij bijv landbouw te leggen? Kan een maatschappelijk vraagstuk dat betrekking heeft op een heel gebied wel opgelost worden door één partij? Hoe kijkt de agrariër hier tegenaan? En de bank van wie hij krediet heeft gekregen? En de stadsbewoner? En de onderzoeker? En de waterschappen?

Is een andere manier van kijken mogelijk? Van wie is het gebied eigenlijk? Heeft het gebied zelf een stem? Heeft de kunst hier nog iets te melden?

 

Met de nieuwsgierigheid en onbevangenheid die Camping Onbestemd kenmerkt gaan we ook hier weer op ontdekkingsreis in het land van dalende bodem.

 

Professionals, waaronder gedeputeerde  Mariëtte Pennarts-Pouw, avonturiers, lokale helden en kunstenaars/artiesten gaan op zoek naar alle aspecten van Bodemdaling. In het veenweidegebied tussen Woerden en Kamerik laten we geen inzicht en geen visie onbesproken. Maar we gaan vooral samen nieuwsgierig op avontuur.

 

Hierbij het Programma

 

Zin om erbij te zijn? Meld je hier aan.