BODEMDALING UTRECHT-WEST

Woerden-Kamerik-Vinkenveen is veen-weide gebied, zgn. slappe bodem.

Er wordt al 1000 jaar tegen de klippen op landbouw bedreven; eerst akkerbouw, later intensieve melkveehouderij (grasteelt) maar de prijs is hoog....doordat het grondwater kunstmatig laag wordt gehouden ten behoeve van de landbouw zakt de bodem en klinkt hij in.

 

Verder lezen over het onderwerp?

Het lijkt een helder verhaal, met een helder probleemstelling. De bodem daalt en dat moet stoppen, of in elk geval minder hard gaan dalen. Maar voor wie is bodemdaling nou eigenlijk een probleem? En wie kan het stoppen en hoe? En wie moet de kosten voor de transitie dragen? En is het wel eerlijk om alle verantwoordelijkheid voor veranderingen bij bijv landbouw te leggen? Kan een maatschappelijk vraagstuk dat betrekking heeft op een heel gebied wel opgelost worden door één partij? Hoe kijkt de agrariër hier tegenaan? En de bank van wie hij krediet heeft gekregen? En de stadsbewoner? En de onderzoeker? En de waterschappen?

Is een andere manier van kijken mogelijk? Van wie is het gebied eigenlijk? Heeft het gebied zelf een stem? Heeft de kunst hier nog iets te melden?

 

Met de nieuwsgierigheid en onbevangenheid die Camping Onbestemd kenmerkt gaan we ook hier weer op ontdekkingsreis in het land van dalende bodem.

 

  

GLOBAAL PROGRAMMA JUNI 2018

 

De komende maanden gaat het programma steeds vastere vormen aannemen en kunnen we steeds meer sprekers en artiesten aankondigen. Maar hier alvast een globaal beeld van hoe we de Camping voor ons zien.

 

Vrijdag 

 

11:45 uur Inloop en ontvangst

12:00 uur Ontvangst met koffie/thee, lokaal lekkers

12:15 uur Inrichten camping /opzetten tenten

12:30 uur Rondleiding over de Onbestemde Camping

13:00 uur De polder in! Met onder meer (onder voorbehoud):

Veranderende boerenbedrijven, varen langs dalende bodem, de kunstenaarsblik en internationale oplossingen. We verkennen het veenweidegebied vanaf het water en krijgen verschillende korte pitches van deskundigen, ondernemers en lokale helden

17:00 uur Terug op de camping, vuurschalen aan, bewoners en lokale helden schuiven aan

17:05 uur Gesprek op voeten 

17:30 uur Borrel met live muziek 

18:00 uur Dichtworkshop 

19:00 uur Lokaal diner 

20:00 uur Aanvang voorstelling (muziek-)theater

20:30 uur Gesprekken bij het vuur, met lokale helden

21:00 uur De dichter spreekt

21:30 uur Kampvuurmuziek

23:00 uur Bar dicht

24:00 uur Slapen

 

Zaterdag

 

08:30 uur Yoga 

09:30 uur Bijzonder ontbijt 

10:00 uur Campinggedicht 

11:00 uur Met de huifkar op zoek naar verhalen over ons voedsel

13:00 uur Terug op de camping, inpakken, uitzwaaien en Einde Camping Onbestemd